Science

Goede bacteriën

Goede darmbacteriën

In onze darmen leeft een grote, gediversifieerde groep micro-organismen: de darmmicrobiota. Die groep bestaat uit goede en slechte bacteriën. Goede bacteriën, zoals lactobacillen en bifidobacteriën, hebben een goede relatie met onze darmen terwijl slechte bacteriën ons welzijn kunnen aantasten. Daarom is een goed evenwicht tussen beide soorten bacteriën cruciaal om gezond te blijven.

5 VOORDELEN VAN GOEDE BACTERIËN:

Net als goede vrienden hebben goede darmbacteriën een hele reeks voordelen:

  1. Ze ondersteunen actief ons immuunsysteem.
  2. Ze houden schadelijke bacteriën op afstand en remmen hun groei.
  3. Ze dragen bij aan een goede spijsvertering.
  4. Ze zorgen voor een goed evenwicht in onze darmmicrobiota.
  5. Ze maken essentiële voedingsstoffen aan die ons lichaam nodig heeft, zoals vitaminen.

HEBBEN WE GOEDE BACTERIËN NODIG, ZELFS ALS WE GEZOND ZIJN?

Ja, goede bacteriën dragen bij aan onze algemene gezondheid.

Veel zaken uit ons dagelijks leven hebben invloed op de stabiliteit van onze darmmicrobiota. Daardoor slagen minder goede bacteriën er soms in om zich te vermenigvuldigen. Hoe komt dat? Elk van ons gaat wel eens door een periode van slechte eetgewoonten, te weinig slaap en veel stress en die factoren kunnen onze darmmicrobiota uit balans brengen. Het gevolg? Een slechte spijsvertering, mood swings en een verzwakte immuniteit.

Ontdek hoe je gezond kan leven.

WAAR VINDEN WE GOEDE BACTERIËN?

Goede bacteriën maken deel uit van onze darmmicrobiota. Buiten ons lichaam zijn goede bacteriën ook te vinden in gefermenteerde voeding en vooral in probiotica. Je hebt er dus baat bij om ze in je dagelijkse voedingsgewoonten op te nemen en zo de hoeveelheid goede bacteriën in je darmen te verhogen.

Let wel: niet alle gefermenteerde voedingsmiddelen zijn gelijk en bovendien verschillen ze van probiotica. Probiotica zijn grondig getest en uitgebreid onderzocht door tal van wetenschappers.

Gefermenteerde voedingsmiddelen mogen enkel als ‘probiotica’ aangeduid worden als minstens één van hun stammen van micro-organismen aan bepaalde voorwaarden voldoet.

HOE KIES JE DE JUISTE GEFERMENTEERDE EN PROBIOTISCHE VOEDING? 6 TIPS

Bij het kiezen van gefermenteerde voeding en probiotica moet je rekening houden met een aantal factoren:

1. Fermentatieproces

Dankzij een nauwkeurig, gestandaardiseerd productieproces worden de gefermenteerde voedingsmiddellen correct en uniform bereid, met de gewenste hoeveelheid en de juiste bacteriestam. Zelfgemaakte fermentatieproducten zijn moeilijker te standaardiseren en hebben daarom een variabele samenstelling op het vlak van bacteriestammen, hoeveelheid en kwaliteit.

2. Wetenschappelijk bewijs

Niet alle bacteriestammen zijn even goed onderzocht. De algemene regel is: hoe meer onderzoek er is gedaan naar de bacteriestam van een gefermenteerd voedingsmiddel, hoe betrouwbaarder de kwaliteit.

3. Overleven in de darmen

Een hoofdkenmerk van probiotische stammen is dat ze in staat zijn om levend onze darmen te bereiken. Als bacteriën onze darmen niet levend bereiken, kunnen ze ons niet op dezelfde manier helpen als bacteriën die dat wel doen.

4. Hoeveelheid levende bacteriën per portie (KVE)

Voor een eindproduct van hoge kwaliteit is een bepaald aantal levende bacteriekiemen (die onze darmen levend bereiken) nodig. De wetenschappelijke term voor dit aantal is het kiemgetal of de ‘kolonievormende eenheden’ (KVE).

5. De kwaliteit en kwantiteit van bacteriestammen (één of meerdere stammen)

Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit! Daarom is één goed onderzochte stam beter dan vijf stammen waar weinig over geweten is. Bovendien bevat een product met meerdere stammen niet altijd een voldoende grote hoeveelheid van elke stam, wat resulteert in een onzekere productkwaliteit.

6. Veilig voor consumptie

Het product moet een lang track record van veilig gebruik kunnen voorleggen en al door miljoenen consumenten gebruikt zijn.