Beweging

10.000 stappen per dag : hoe doe je dat?

Wandelen is een essentiële vorm van lichaamsbeweging en is diepgeworteld in de Japanse cultuur. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Japanse wetenschapper Dr. Hatano in 1960, na verschillende onderzoeken, bewees dat 10.000 stappen per dag een positief effect hebben op onze gezondheid.

Hoe begin je eraan? Zet gewoon de ene voet voor de andere

10.000 stappen per dag, het is ondertussen een welbekend gezondheidsadvies. Maar voor mensen met een zittend beroep blijft het een uitdaging om dat aantal dag na dag te bereiken. Daarom hebben we speciaal voor jou een paar eenvoudige ideeën samengevat in een interessante infografiek. Het gaat om kleine dingen die je gemakkelijk in je dagelijkse routine kan inlassen, zodat het al snel een gewoonte wordt.

Ben je een vroege vogel ? Maak dan ’s morgens voor het ontbijt een kleine wandeling door je tuin of je buurt. Parkeer je auto iets verder weg van je bestemming, neem de trap in plaats van de lift, … Ben je eerder een avondmens ? Doe dan iets actiefs na het werk, maar vermijd zware fysieke activiteit 2 uur voor je gaat slapen.

Je kiest zelf hoe je de ene voet voor de andere zet… en dat zo mogelijk 10.000 keer per dag herhaalt.

« Als je niet kan nadenken, wandel. Als je te veel nadenkt, wandel. Als je slechte gedachten hebt, wandel nog iets meer. » Jean Giono, Franse schrijver
hoe-haal-je-10-000-stappen-per-dag3_lopen

Wandelen : voor iedereen toegankelijk

Weinig sporten zijn zo toegankelijk als wandelen. Los van je leeftijd, je fysieke conditie, je tijdschema of je financiële middelen kan je deze sport perfect aan je eigen wensen aanpassen.

Wandelen is een activiteit die zacht is voor je gewrichten. De impact van elke stap op je lichaam is minder dan de helft van je lichaamsgewicht, terwijl de impact van hardlopen drie tot vijf keer hoger ligt.

Toch zijn er enkele tips om het meeste uit je wandeling of hike te halen.

Begin langzaam om je lichaam geleidelijk op gang te brengen.
– Schaf een paar goede wandelschoenen aan.
– Gebruik wandelstokken. Ze ontlasten je onderste gewrichten en maken het wandelen minder vermoeiend. Bovendien helpen ze je bovenlichaam te trainen.
Let erop dat je bergafwaarts eerst je hielen op de grond zet. Zo voorkom je kniepijn omdat je knieholte zich kan strekken. Draag zo nodig zachte kniebeschermers en masseer je knieën op voorhand om je gewrichten op te warmen.

Meer artikels